woensdag 10 juni 2009

Dinsdag 9 juni 2009 - “Flight over the Grand Canyon”

GrandCanyon_Postcard01Vandaag is het onze laatste dag in de natuurparken en deze sluiten we af met één van de 7 natuurwonderen van de wereld, de “Grand Canyon'”. Georges en Hortense konden hun ogen niet geloven bij het eerste zicht van het indrukwekkende zicht op dit natuurschoon.

grand-canyonDe avontier John Muir schreef ooit: “Het zal zo onwaarschijnlijk op je overkomen, zo onaards in kleur en grootsheid en overweldigende architectuur, alsof het na je dood is, op een of andere ster”.

De Grand Canyon is een zeer brede en diepe kloof in het noorden van de Amerikaanse staat Arizona. In de loop van miljoenen jaren heeft het water van de Colorado deze kloof in het landschap doen ontstaan. Deze extreme erosie werd mogelijk doordat het gebied waarin de kloof ligt steeds verder omhoog rees. De Colorado erodeert ongeveer 16 cm per 1000 jaar. De canyon is ongeveer 435 kilometer lang en heeft een breedte die varieert tussen 15 en 29 kilometer. Het gesteente dat nu bloot komt te liggen is volgens metingen ca. 2 miljard jaar oud.

GrandCanyon_Vintage02Ondanks de grote breedte is de overkant van de Canyon vanaf vrijwel elk punt goed te zien. Dit komt door de extreem lage luchtvochtigheid in het woestijnachtige gebied waardoor de lichtabsorptie hier uitermate gering is.

De wanden van de Grand Canyon zijn roodachtig gestreept, door de verschillende samenstelling van de lagen in de successie. Het rode gesteente van de Grand Canyon is op haar mooist vlak na zonsopkomst en even voor zonsondergang.

Nadat we het eerste zicht “Desert view” hadden bezocht zijn we door het park gereden om te stoppen bij iets waar wij ook al jaren van hebben gedroomd: vliegen met een helicopter over dit natuurmonument. Agnes had dit al eens gedaan en raadde dit ons ook aan om eens te doen. Met 4 hebben we dan de reservatie gedaan.

papillion

Na een veiligheidsfilm waren we klaar om op te stijgen. Met veel lawaai van de schroeven en motor gingen we de lucht in. Gelukkig kregen we een hoofdtelefoon op, waarin klassieke muziek was te horen. Nadat we een tijdje over een bosrijk gebied vlogen, kwamen we aan de rand van de gigantische kloof. Met de nodige opwellende muziek en kippevel vlogen we over de “Grand Canyon”.

SFLV20090609GCFlight03 Onze ogen en geest konden deze taferelen niet vatten, want het is groot, enorm groot. Tijdens de vlucht kregen we bijkomende uitleg en onze fototoestellen stonden niet stil. Het ene panoramische zicht na het andere volgende zich op. De groenkleurige Coloradorivier kolkte onder ons en we zagen daar zelfs enkele rafters. We vlogen langs de rotswanden van de canyons die elks een naam hebben. Met al dat moois kwam de zon er nog bij en dat gaf weeral een totaal ander beeld.

Na een uurtje was het, jammer genoeg, tijd om terug te landen. Hier zullen we nog lang aan terugdenken.

We zijn nu op onze weg naar de meest absurde stad ter wereld “Las Vegas”, de mogelijkheid bestaat dat er geen internetconnectie zal zijn, maar dat zullen jullie dan wel merken. Tot dan !

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo allemaal,

Ik had gisteren een reactie gestuurd, die is schijnbaar verloren gelopen :-)
Wat mooi allemaal, ik krijg er kippevel van, vooral omdat het herinneringen naar boven brengt...

Geniet er nog volop van.

xxx


P&D&S4

Marleen en Walter zei

Die foto's vanuit de helikopter zijn prachtig!
Marleen