maandag 8 juni 2009

Maandag 8 juni 2009 - “Cowboys & Indians”

Vandaag zijn we in Navajo gebied met als eerste stopplaats de “Ruines van Betatakin”. Na een korte wandeling kwamen we aan de rand van een enorme vallei, met in de verte de nederzetting, gebouwd in de rotsen.

SFLV2009060801

Betatakin – Navajo voor een “rotshuis, op de rand van de afgrond” – werd slechts op 9 augustus 1909 ontdekt door Anglo-
Amerikanen en dat amper 5 maanden na de opening van het Navajo Nationaal Monument. De versterking ligt vrij verdoken,
ingeplant in de achtergrond van een immense zandstenen alkoof, waarvan bovendien de verschillende ruimten samengesteld zijn
uit diezelfde Navajo zandsteen. De grot op zich is 110 m. breed en meet 136 m. in de hoogte, bij 46 m. diepte.

Tijd om naar één van de andere parels der natuurschoon te rijden, Monument Valley. Toen we de lange zanderige weg opreden zagen we dat er wel wat veranderd was in de voorbije 15 jaar. De indianenkraampjes in het begin van de weg zijn totaal verdwenen en op het einde van de weg een volledig nieuw hotel dat nog niet zolang zijn deuren heeft geopend. Daar zijn we dan ook even gaan horen of er nog kamers vrij waren voor de nacht. Ja hoor, de prijs was niet echt weinig, maar toch hebben we hiervoor gekozen, omdat we vanuit onze kamer een spectaculair zicht hadden op de vallei.

Hier een foto om jullie te laten meegenieten.

SFLV2009060815

Monument Valley is een gebied in de Verenigde Staten dat bekend staat om de unieke rotsformaties die er te vinden zijn. Het is gelegen op het Colorado Plateau nabij Four Corners, het punt waar de staten Utah, Arizona, Colorado en New Mexico bij elkaar komen. Monument Valley is bereikbaar via U.S. Route 163.

Monument Valley, dat in het reservaat der Navajo-indianen ligt, is wellicht het meest gefotografeerde gebied van Amerika. Het decor van de rode rotsformaties en de omringende woestijn heeft als set dienst gedaan in menige western en documentaire over het Wilde Westen. Enkele films waar Monument Valley in voor komt zijn de door John Ford geregisseerde film Stagecoach uit 1939 met John Wayne in de hoofdrol en Clint Eastwoods The Eiger Sanction. Ook Back to the Future is hier deels opgenomen. Ook heeft Monument Valley gefigureerd in TV-films en -series, advertentiecampagnes (Marlboro) en reisbrochures als hét symbool van het Westen.

Al dit moois hebben we van dichterbij kunnen bewonderen met een tour onder begeleiding van een rasechte indiaan. Hij heeft ons langs de mooiste punten gebracht en enkele verhalen verteld over het landschap. Bij één van de stopplaatsen heeft hij een typisch indianenlied gebracht op een fluit en dat bezorgde ons allemaal kippevel.

‘s avonds hebben we gaan eten in het restaurant van het hotel, waardat we ook konden genieten van van het landschap.

Tijd om naar de kamer te gaan, niet om te gaan slapen, maar te genieten vanop ons balkon van de zonsondergang. We kunnen jullie vertellen dat het hierna donker werd, maar echt donker en stil.

Nog even in de blog bijwerken en nog wat gaan genieten van de stilte, tot morgen om 6 uur, want dan komt de zon terug op. Dit zal voor ons geen probleem zijn, want we zijn elke dag al opgestaan tussen 6 en 7.

 

1 opmerking:

Lode Ilsen zei

Heel indrukwekkend
Lode