zondag 7 juni 2009

Zondag 7 juni 2009 - “See the sun through the rocks”

Met Bryce Canyon achter ons trekken we weer verder naar onze volgende stopplaats, het stadje Page. Dit stadje is gelegen aan Lake Powell, een 300 km lang stuwmeer dat is ontstaan door de bouw van de Glen Canyon Dam.

Het meer, genoemd naar majoor John Wesley Powell die in 1869 het gebied als eerste in kaart bracht, kromt zich in de vorm van een halve maan om het grensgebied van Arizona en Utah en omvat nog eens meer dan negentig zijravijnen (sommige wel van 16 km breed) die samen een kustlijn van ruim 3000 km vormen – langer dan de hele Stille-Oceaankust van de VS.

Bij de (nog steeds) betwiste aanleg van het meer is veel onder water komen te liggen, maar gelukkig niet de grootste attractie van Glen Canyon: de Rainbow Bridge. Deze rondvaart stond niet op ons programma, omdat we deze al in het verleden hebben bezocht, maar wel Antelope canyon.

SFLV2009060706 Antelope Canyon bestaat uit twee kleine canyons, genaamd Lower Antelope Canyon en Upper Antelope Canyon (deze hebben wij bezocht). Het gaat hier om zogenaamde slot canyons. Dit zijn smalle kloven die door water of modder zijn uitgesleten. Om deze canyon te bezoeken moeten we ticketten aankopen, omdat we kloven niet kunnen bereiken met onze eigen wagen. De canyons liggen in indianengebied en deze hebben hun eigen wetten en gidsen. Na een hobbelige rit met speciale een 4x4 bereiken we het begin van de kloof. Hier begint onze wandeling door de stoffige en smalle kloven van de canyon. Omdat het middag is en de zon op haar hoogste punt staat, kunnen we dit natuurschoon op foto vastleggen. We moeten echter wel opletten, want onze apparatuur moet hard worden beschermd tegen al dit stof.

SFLV2009060717 Na dit bezoek, tijd voor een korte picknick en een rondleiding in de Glen Canyon Dam. Het doel van de dam is het verstrekken van water opslag voor de zuidwestelijke Verenigde Staten en om elektriciteit op te wekken voor de in de regio's groeiende bevolking. Er ontstond een groot stuwmeer, Lake Powell, waarover we eerder al hebben verteld.

De Glen Canyon Dam is 216 m hoog, 475 m lang en 91 breed. Het bestaat uit acht 155500 pk (116.000 kW) Francis turbines. Acht penstocks gaan via de dam over het water naar de turbines.

Net stroomafwaarts van de dam is een boog brug, die voert langs de weg US Route 89 Arizona. De Glen Canyon Dam brug is voltooid in 1964. Het is de vierde hoogste brug in de Verenigde Staten.

Na het bezoek aan de dam zijn we gaan pootje baden in Lake Powell en via de brug zijn we naar ons motel gereden, waar we moe maar voldaan gaan slapen om aan de volgende dag te kunnen beginnen. Gelukkig hebben we een leuke restaurantje gevonden, vlak naast het motel. Morgen een trip naar “Monument Valley”.

2 opmerkingen:

Bart & Ellen zei

Hoi Peter & Sally,

dat is een mooi stukje geschiedenis. Die foto in de canyon kan zo in een magazine worden geplaatst ! Knap...

btw, wij hebben nu ook onze blog opgestart voor de reis naar Nieuw Zeeland. Je mag er altijd een kijkje nemen als je wil ! http://bartenellenopreis.blogspot.com
(Alhoewel ik vrees dat wij minder uitgebreide posts zullen bieden maar je weet nooit !)

groetjes en nog veel plezier daar !

Anoniem zei

By the way...jullie doen de helft van onze reis maar in omgekeerde volgorde! Thanks for the memories :)
Patrick en Mireille